Een Service Oriented Architecture is een architectuurmodel en geen technologie op zich. Zo zou je een SOA kunnen zien als een digitaal middel dat afzonderlijke applicaties en systemen kan verbinden. Het is dan ook generiek en niet als maatwerk bedacht. Het betekent dat de architectuur op een gelijke ‘open’ manier wordt geïmplementeerd en het bedrijfsprocessen verbetert. Het is belangrijk om te onthouden dat SOA staat voor architectuur oftewel een ontwerp of een basis waarop verder gebouwd kan worden. In dit geval wordt er dus verder gebouwd door Pimcore, maar wat zijn nu de voordelen van zo’n losse architectuur zoals SOA?
Flexibiliteit: Het grootste voordeel van een SOA is dat het erg flexibel is. Zo is het veel eenvoudiger om services (veelal datakoppelingen) te veranderen en nieuwe varianten te combineren zonder consequenties voor andere onderdelen. Dit komt omdat in SOA de services los van elkaar staan. Hierdoor is het dus heel eenvoudig om nieuwe applicaties toe te voegen of applicaties te verwijderen zonder dat dit gevolgen heeft. Hierdoor is de architectuur gemakkelijk en snel up-to-date.
Governance: Je hebt grip op kosten en op de scheiding van verantwoordelijkheden.
Nu weet je dus iets meer over de technische kant van Pimcore, maar hoe maak jij nu gebruik van Pimcore? En wat zijn de vele voordelen van Pimcore? Dat lees je in de whitepaper: Waarom Pimcore? Download de whitepaper hier.