Laten we beginnen bij het begin, wat is een DXP? Gartner definieert een Digital Experience Platform (DXP) als volgt: "an integrated software framework for engaging a broad array of audiences across a broad array of digital touchpoints." Dit vertelt ons dat een DXP verschillende geïntegreerde technologieën gebruikt om verschillende touchpoints te besturen. Dit gebeurt vanuit één centraal platform dat de controle heeft. Het platform creëert vervolgens ervaringen voor verschillende doelgroepen. Je zou kunnen zeggen dat een DXP er is om je te helpen bij het creëren van een betere gebruikerservaring. Maar dat is niet alles, je creëert ook zakelijke kansen voor jezelf. Hoe werkt dat? Met een DXP kun je anticiperen op wat consumenten leuk vinden en vooral wat ze willen. Je kunt ze dus precies op het moment dat ze klaar zijn om te kopen aan hen bezorgen. Dit is allemaal te danken aan de DXP en nog belangrijker aan de data die je ermee verzamelt.
Dus wat moet je nu kiezen: een CMS of een DXP? De vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het hangt allemaal af van je hele operatie. We kunnen zeggen dat een CMS het startpunt is en dat elk bedrijf er één zou moeten hebben, het volgende niveau is een DXP. Met een CMS kun je content delen, maar met een DXP gaat het verder dan alleen de content. Bedrijven willen nu elk type asset delen op elk digitaal contactpunt. Deze touchpoints staan op de website, maar ook in fysieke winkels, op billboards, marktplaatsen, klantportals, social media kanalen en meer. Dit komt omdat de digitale reis is uitgebreid, er meer kanalen worden gebruikt en de klant op elk kanaal een perfecte ervaring eist. Met een DXP kun je dat creëren, met een CMS kan dat niet. Het punt is dat niet alleen de technologie is veranderd, maar vooral ook de klant is veranderd. De klant is veel meer gewend dan een paar jaar geleden. Als je niet de perfecte gebruikerservaring biedt, verlies je waarschijnlijk klanten. Daarom is het uitermate belangrijk om naar jouw klant data te kijken en gebruik te maken van de inzichten die je uit de data haalt. Onthoud dat de klant koning is, ook online.
Om volledig gebruik te kunnen maken van een DXP is een digitale transformatie nodig. Dit komt omdat je de best mogelijke digitale ervaring moet creëren. Om dat te doen, moet je jouw manier van zaken doen aanpassen. Je moet ervoor zorgen dat je op alle managementniveaus en op alle niveaus van de operatie belangenbehartiging creëert. Bekijk hier hoe je een business case kunt maken voor digitale transformatie. Het hele bedrijf is verantwoordelijk voor het creëren van de ervaring. Nu denk je misschien: "waarom zou ik een DXP moeten nemen? Als ik ook andere tools kan gebruiken om een betere gebruikerservaring te creëren?" En je hebt natuurlijk gelijk, er zijn andere tools en technologieën beschikbaar, maar de grote voordelen van een DXP zijn dat je elk touchpoint kunt besturen, het verbindt je bedrijf en het is ook gebouwd op een flexibele architectuur. Kortom, een DXP maakt het een stuk eenvoudiger om de ervaring door het hele bedrijf en op elk contactpunt te creëren. Als je je afvraagt wat een voorbeeld is van een DXP, dan is Drupal 9 een mooi voorbeeld. De release van Drupal 9 bevestigt Drupal echt als een toonaangevend open-source digital experience framework, dat alle voordelen van open-source software combineert met krachtige enterprise-mogelijkheden.
Belangrijk om te onthouden is dat een goede ervaring en dus een DXP cruciaal is voor het vergroten van je klanttevredenheid en klantloyaliteit.